Gnocchi met romige tomatensaus

0
1873
gnocchi met tomatensaus

Gnocchi… alleen door die naam ben je al om toch? Ik kan het in ieder geval niet helpen: gnocchi vind ik niet alleen heerlijk, het woord zelf is ook geweldig (and I can’t stop saying it… gnocchi gnocchi gnocchi)

Zachte aardappel deegkussentjes, een romige tomatensaus, een beetje pit door de chili vlokken, en die heerlijk herkenbare Italiaanse smaken door de knoflook, Italiaanse verse kruiden, Parmezaanse kaas. Comfort food (in een luxe jasje) op en top!

Ingrediënten

voor 2 personen

  • De Cecco aardappel gnocchi, 1 pak á 500 gr (of maak je eigen!)
  • gepelde tomaten, 1 blik á 400 gr
  • grote handvol verse Italiaanse kruidenmix (tijm, rozemarijn, oregano en basilicum)
  • 200 ml kookroom
  • 50 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • zwarte peper
  • zeezout
  • rode chili vlokken
  • versgerapste Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella

Bereiding

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de Italiaanse kruiden toe (in hun geheel) en bak de kruiden krokant. Haal de kruiden uit de pan, en laat de olie in de pan achter. Fruit hierin nu de ui en knoflook aan, tot deze mooi zacht en glazig zijn (ongeveer 5 minuten).
Voeg de gepelde tomaten toe aan de pan: haal ze uit het blik en knijp ze voorzichtig boven de pan in je handen kapot (voorzichtigheid geboden vanwege het spatten van het tomatensap). Voeg ook het resterende tomatensap uit het blik toe. Roer goed door, breng op smaak met wat zout en peper, en voeg er een snufje gedroogde chili vlokken aan toe. Zet het vuur laag en laat de tomatensaus 45 minuten zachtjes pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Zet ondertussen een pan met gezouten kokend water op, voeg hier de gnocchi aan toe en kook ze gaar. De gnocchi zijn gaar wanneer ze boven komen drijven.

Voeg nu de room aan de tomatensaus toe, roer goed door en verwijder de pan van het vuur. Laat de gnocchi uitlekken en meng ze door de tomatensaus.

Schep de gnocchi en tomatensaus in individuele ovenschaaltjes/in een ovenschaal, verdeel hier de mozzarella in stukjes over en verdeel er de geraspte Parmezaanse kaas over. Plaats in de oven tot de kaas op de bovenkant mooi goudbruin is.