Aardbeien cheesecake met witte chocolade

0
1524
aarbeien cheesecake met witte chocolade

Ingrediënten

voor een taart van 22 cm

  • 250 gr Bastogne koek
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr aardbeien
  • 500 gr magere kwark
  • 4 el suiker
  • 250 ml slagroom
  • 12 gelatineblaadjes
  • 2 sinaasappels
  • 100 gr witte chocolade

decoratie
extra rood fruit: verse aardbeien, frambozen, aalbessen

aarbeien cheesecake met witte chocolade_2

Bereiding

Vet de zijkanten van de springvorm goed in. Bekleed zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier, hierdoor komt de taart er aan het eind nog gemakkelijker uit.

Maal de Bastogne koeken in een keukenmachine tot een fijn kruim. Ik ben gek op mijn handmixerset van Bosch, een kleine keuken hakmachine, staafmixer en handmixer in één. Helemaal voor dit soort recepten, waarbij je de aardbeien moet pureren, slagroom moet mixen en de koekjes voor de koekbodem fijn moet hakken is het ideaal om zo’n gehele set thuis te hebben. Op den duur wil ik graag nog eens een hakmachine waar iets meer inhoud in past, want wanneer ik in grotere hoeveelheden aan het koken ben moet ik nu nog weleens het werk in gedeelten doen. Vermoedelijk wordt dat een keer een mooie van Kitchenaid, want hé, het oog wil ook wat he;)

Plaats de kruimels in een kommetje, smelt de roomboter en roer deze door de koekkruimels. Stort in de taartvorm en bekleed met de achterkant van een eetlepel de taartvorm met het koekkruim. Druk goed aan, zodat er een stevige bodem vormt. Zet in de koelkast tot verder gebruik.

Week de gelatineblaadjes in een platte schaal met ijskoud water voor 8 minuten.

Maak ondertussen de aardbeien (alleen die voor de taartvulling, niet de decoratie) schoon en pureer deze. Doe de kwark in een kom en voeg hier de gepureerde aardbeien en 4 el suiker aan toe.

Pers de sinaasappels en giet het sap in een steelpannetje. Voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe en verwarm zachtjes totdat alle gelatine is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het mengsel verder gebruikt.

Klop nu in een andere kom de slagroom stijf. Voeg het sinaasappelsap toe aan het kwarkmengsel. Roer dit goed door, en voeg dan vervolgens ook de slagroom toe. Spatel dit er door heen.

Giet het kwarkmengsel in de taartvorm en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Smelt de witte chocolade au bain-marie, en gebruik een lepeltje om vanaf redelijke hoogte wat witte chocolade over de taart te draperen. Wees niet bang om een beetje te knoeien, te zachte bewegingen zorgen alleen maar voor dikke klodders op de taart (hoewel een enkele dikke klodder wél lekker is ? ). Maak af met het verse fruit: decoreer met zo veel fruit als je wil. Ik heb gekozen voor slechts één kant van de taart, zodat de witte chocolade ook mooi zichtbaar blijft.

aarbeien cheesecake met witte chocolade_3