Augurken kweken via je moestuin en zelf inleggen

0
1170
augurken in een pot

Moestuinen bieden kwaliteit, versheid en een overvloedige oogst voor velen. Groenten en fruit kunnen op verschillende manieren worden geconserveerd. Het inleggen van voedingsmiddelen is slechts een van de manieren waarop jam, chutneys, sauzen en bevroren of gebottelde producten een bijna onbeperkte manier bieden om het seizoen te verlengen, om van je inspanningen te genieten en geld te besparen. Het probleem is dat niet veel mensen de moeite nemen om dit te doen, zelfs als ze een tuin hebben en de middelen om prachtige producten te produceren.

Zelf augurken inleggen

Een van de groenten die je kan kweken in je moestuin zijn augurken. Deze moeten buiten het vorstseizoen gezaaid worden, aangezien ze niet tegen de koude kunnen. Augurken inleggen is natuurlijk leuk, maar hoe doe je dit? De meeste mensen zullen waarschijnlijk denken dat het te moeilijk is om de taak zelfs nog maar te proberen. Echter is dat een foute gedachte, want augurken inleggen kan ook jij! Het is namelijk niet zo moeilijk om uit te voeren. Misschien kan het een uitdaging voor je zijn, maar dat maakt het des te leuker.

De augurken schoon maken

Eerst en vooral moet je de augurken schoon maken. Dit doe je door ze goed te wassen en er vervolgens de stekeltjes van verwijderen.

De augurken laten weken

Vervolgens moet je de augurken laten weken in een mengsel van zout en water. Dit moet gedurende 36 uren gebeuren. De hoeveelheid zout die je moet toevoegen is ongeveer 75 gram per liter water. Het mengsel moet goed opgelost zijn voordat je het laat weken. Na de 36 uren moet je de augurken opnieuw goed afspoelen.

De augurken in een gesteriliseerde pot plaatsen

Als derde stap moet je de augurken in een gesteriliseerde pot plaatsen en vervolgens het mengsel maken dat eraan toegevoegd moet worden. Dit mengsel maak je in een kookpot. Per kilogram augurken giet je 200 milliliter witte wijnazijn en 130 milliliter witte wijn in de kookpot, alsook 170 milliliter water en 60 gram suiker. Om het goed op smaak te brengen, moet je kruiden toevoegen. Enkele voorbeelden van inmaakkruiden die je kan gebruiken, zijn: chilipeper, dille, mosterdzaad, kruidnagel, dragon, paprikapoeder, peper, koriander, laurier, venkelgroen, enzovoort. Dit mengsel moet je, zonder de augurken, ongeveer 7 tot 9 minuten laten koken. Als het gekookt is, voeg je het toe aan de pot met augurken. Het mengsel moet in de hele pot staan. De pot sluit je vervolgens goed af en laat je minstens twee maanden staan.

De moestuin onderhouden

Als je al vele jaren een tuinman bent, zijn je groenten en fruit ongetwijfeld een grote trots. Een functionele achtertuin zonder gras is gemakkelijk om te onderhouden.

Kippen zijn voordelig voor je moestuin

Kippen zijn een geweldige toevoeging aan de huistuin, omdat ze het schoon maken van slakken en andere lastige insecten. Ze bieden ook mest voor de gewassen en kunnen door veel keukenresten worden gevoerd. Samen met deze voordelen zijn het ook mooie en gezellige dieren om te bezitten. Bovendien kan je profiteren van de lekkere eieren die ze leggen.

Verse groenten en fruit

Een gemakkelijk te onderhouden tuin geeft een overvloed aan producten die alles verslaan van de supermarkt. De moestuin kan namelijk elke dag heel wat lekkers leveren. Verser als dit kan natuurlijk niet. Ook kan je ze niet verser krijgen in de winkel. Conserven, zoals ingelegde augurken, worden het beste gemaakt met vers geplukte producten. Via een goed ontworpen tuin met fruit en groenten hoef je slechts enkele minuten vrij te maken om te plukken wat je wilt eten.

Producten conserveren

Als je de achtertuin maakt met producten voor het gebruik van koken en conserveren, is dit een ideale situatie. Er is niets mooiers dan wanneer je voorraadkast vol zit met flessen augurken, jam, fruit en andere dingen, waaronder sauzen gemaakt van de dingen die je zelf hebt gekweekt en tot in de perfectie hebt gekoesterd.