Vitamine D, het is een van de vitamines die je niet alleen uit voeding kan halen, maar ook de zon. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Het heeft als functie om calcium uit eten en voeding te halen en in het lichaam op te nemen. Calcium helpt om botontkalking tegen te gaan en deze vitamine speelt dan ook een belangrijke rol voor het behoud van een gezond gebit, stevige botten en voor de groei van botten. Wat doet vitamine D nog meer en hoe kan je zorgen dat je er voldoende van binnen krijgt?
Hoe krijg je vitamine D binnen?
De belangrijkste en grootste bron waaruit je vitamine D kan halen is via zonlicht. Zodra er utraviolette (UV) stralen uit zonlicht op de huid vallen kan het lichaam zelf al vitamine D aanmaken. Elke dag is tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 15.00 uur ‘s middags de zon het sterkst. In die tijd heeft je lichaam alle mogelijkheid om vitamine D aan te maken. Echter, in de winter of herfst schijnt de zon minder vaak of fel en kom je misschien minder buiten of geniet je van minder zonlicht. Er dreigt voor sommige groepen mensen dan een vitamine D tekort. Voor die groep is het dan verstandig om wat extra vitamine D te slikken om zo toch te voldoen aan de dagelijkse behoefte te komen. Naast zonlicht kun je vitamine C ook uit voeding halen, hoewel dat vaak maar beperkt is. Denk daarbij aan vette vis zoals zalm, haring of makreel eten. Maar ook producten als margarine, halvarine en bak- en braadproducten bevatten vitamine D. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 10 milligram, dat behaal je als je elke dag een kwartier in de zon zit. Lukt dat niet, dan kunnen voedingssupplementen een goede uitkomst zijn.
De werking van vitamine D
Zoals gezegd speelt vitamine D een belangrijke rol bij het tegengaan van botontkalking. Door voldoende vitamine D krijg je sterke botten, een gezond gebit en behoud je spierkracht. Daarnaast levert deze vitamine ook een bijdrage een aan een gezond en krachtig immuunsysteem. Als je te weinig binnenkrijgt kun je problemen krijgen, je merkt het bijvoorbeeld dat je een vitamine tekort ontwikkelt op het moment dat je moeite hebt met traplopen of je evenwicht bewaren. Andere symptomen zijn krampen en trillingen van de spieren, een algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid, bloedend tandvlees of dat je pijn in de spieren of gewrichten krijgt. Ook is een constant tekort aan energie een teken dat je waarschijnlijk te weinig vitamine D binnenkrijgt.
Risicogroepen
Sommige mensen hebben van nature al snel een tekort aan vitamine D en doen er verstandig aan om altijd voedingssupplementen te slikken. Een voorbeeld van deze groepen zijn bijvoorbeeld mensen met een donkere huid of zwanger vrouwen. Ook oudere mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis zitten en weinig buiten komen of baby’s en kinderen tot 4 worden aangeraden om een voedingssuplement te slikken. Maar het beste is natuurlijk om gewoon elke dag even in de zon te zitten, het is niet alleen goed voor je lichaam maar je wordt er ook nog eens vrolijk van.