Dat een bordje comfortfood ook gezond en licht verteerbaar kan zijn, bewijst deze sushibowl. Aan de hand van de groenten die ik nog in de koelkast had liggen, kwam deze sushi bowl tot stand. Ik maak ‘em thuis met grote regelmaat, want het is een ideaal gerecht om verschillende left-over groentes in te verwerken. De komkommer, nori, avocado, champignons en bosui zijn de standaard ingrediënten. Pompoen kwam hier toevallig bij en sindsdien een favoriet.
Zo lang het thuis nog licht is (wij eten hier nogal eens aan de late kant) maak ik meestal nog wel even snel snel een plaatje. Ik deelde deze sushi bowl dan ook op social stories en kreeg meerdere vragen naar het recept. Bij deze!
Ingrediënten
voor 2 personen
- 240 gr sushirijst
- 440 ml koud water
- 1 avocado
- 4 grote champignons
- 3 el tuinbonen
- 1 grote bosui
- +/- kwart komkommer
- scheutje mirin
- flinke scheut rijstazijn
- kommetje pompoen (in blokjes)
- 2 vellen nori
- 1 el sesamzaad
- stukje rode peper
- 1 el sesamolie
- olijfolie
- zwarte peper
- zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Breng de rijst met het water aan de kook. Zet het vuur zacht, plaats een deksel op de pan en laat de rijst voor 10 minuten zachtjes doorkoken. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten staan (met het deksel op de pan).
Plaats de pompoen in een ovenschaal met een klein scheutje olijfolie, zwarte peper en zout en zet in de oven zodra deze goed voorverwarmd is. Als het goed is, is de pompoen tegelijkertijd met de rijst klaar. Roer desgewenst tussentijds een keer door.
Is de pompoen al klaar en je andere ingrediënten nog niet helemaal? Draai de oven uit, eventueel met een klein kiertje open; de pompoen blijft wel warm.
Maak de champignons schoon (met een champignonborsteltje) en snijd in blokjes. Verhit een koekenpan met een klein beetje olijfolie en bak hierin de champignons op hoog vuur mooi goudbruin. Breng op smaak met wat zout en flink wat zwarte peper zodra ze goed hun vocht beginnen los te laten.
Snijd het stuk komkommer in de lengte doormidden. Snijd iedere helft in 3 repen en snijd deze repen in kleine blokjes. Zet een klein pannetje op het vuur en verwarm hierin de tuinboontjes met de sesamolie. Snijd de bosui en de rode peper in fijne ringetjes. Scheur (of knip) vervolgens de nori vellen in kleine stukken. Snijd de avocado in dunne reepjes.
Breng de rijst op smaak zodra deze 15 minuten heeft gestaan. (wellicht heel ongebruikelijk) Ik gebruik hier al jarenlang ook een beetje mirin voor, dit zorgt voor de licht zoete smaak. Voeg dus een klein scheutje mirin toe, veel is echt niet nodig. Voeg vervolgens de rijstazijn toe, dit mag een flinke scheut zijn, want je wil goed die friszure smaak bereiken. Proef tussendoor tot je de gewenste smaak bereikt hebt.
Stel nu je sushibowl samen: verdeel de rijst over de kommen. Verdeel hier de pompoen, champignons, tuinbonen, komkommer, bosui & rode peper en de avocado over. Steek de stukjes nori achter de topping en maak af met wat sesamzaad.