Na alle gekte rondom de feestdagen zijn we in januari weer toe aan iets lichters, iets gezonds…toch? De decembermaand betekent overvloed, veel zoetigheid en ik ben ongetwijfeld niet de enige die zich hiermee niet beperkt tot alleen die ene Sinterklaasdag, die 2 kerstdagen en Oud&Nieuw.
Januari starten we met goede voornemens, we gaan weer letten op de kilo’s. Helemaal prima natuurlijk, maar gezellig tafelen hoeven we hiermee gelukkig niet uit te sluiten.
Ik deel graag deze vegetarische variant van saoto soep met jullie. Saoto soep is welbekend en van oorsprong een Javaans gerecht. Ik heb het originele recept voor saoto soep wel wat aangepast: volledig vegetarisch, naast taugé voegen we 3 andere kiemgroenten toe (china rose, preischeuten en alfalfa) die ook nog eens mooi fris ogen en een rood pepertje en fijngesneden bosui voor die extra ‘punch’.
Niet alleen een smaakvol en gezond gerecht, maar ook gezellig tafelen. Serveer een kom hete bouillon aan al je gasten en serveer al het garnituur apart in kleine kommetjes, of verspreid over één grote serveerplank. Iedereen is hierdoor vrij om te kiezen wat (en hoeveel) ze willen.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 liter water
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 groentenbouillonblokjes
- 2 laurierblaadjes
- 2 el zoete ketjap
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl laos
- zwarte peper
- zeezout
- 4 eieren
- 80 gr basmatirijst
- taugé, een half bakje
- china rose, een handjevol
- alfalfa, een handjevol
- preischeuten, een handjevol
- verse peterselie, grote handvol
- 1 rode peper
- 2 bosuitjes
- Javaantjes (sambal goreng kentang), te verkrijgbaar in zakjes van 100 gr
Bereiding
Zet een pan op het vuur en giet hier het water in. Snijd de ui grof en plet de knoflook. Voeg de ui en knoflook toe aan het water, en voeg hier ook de bouillonblokjes, laurierblaadjes, ketjap en specerijen (laos, gember) aan toe. Voeg naar smaak ook wat zwarte peper en zeezout toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag zodra het water kookt en laat de bouillon een uur zachtjes doorkoken, dit versterkt de smaak tot een mooie krachtige bouillon. Kook ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking, kook de eieren tot ze hardgekookt zijn en snijd ze in vieren. Pluk de peterselie (de steeltjes hoeven er niet af, deze kun je ook eten, dit is puur een kwestie van smaak). Ontdoe de rode peper van de zaadlijsten en zaadjes en snijd de peper in fijne reepjes. Snijd ook de bosui in fijne reepjes.
Zet nu al het garnituur klaar: de gekookte rijst, taugé, china rose, alfalfa, preischeuten, peterselie, rode peper, bosui en Javaantjes. Serveer al je gasten een kom hete bouillon. Schep eerst een beetje rijst in de kommen, gevolgd door taugé. Verdeel hier vervolgens de andere kiemgroenten, rode peper, bosui en verse peterselie over. Plaats de eitjes aan de zijkant van het bord en strooi wat Javaantjes over het geheel.
* Wil je toch liever iets meer de klassieke variant van saoto soep en gebruik maken van kipfilet? Vervang dan 2 van de 3 groentenbouillonblokjes door kippenbouillon. Doe 3 kipfilets in de pan en giet vervolgens het water er bij. Ga verder met het recept zoals hierboven omschreven. Nadat de soep een uur zacht heeft staan koken, haal je de kipfilets uit de pan. Pluk ze met behulp van 2 vorken uit elkaar. Houd apart in een kommetje en serveer met de rest van het garnituur.