Rood fruit crumble (glutenvrij)

0
2830
rood fruit

Een crumble is naar mijn mening toch wel zo’n gerechtje wat je vaker uit de kast kan trekken: simpel gemaakt, en de combinatie van warm, zoetzuur fruit met een lekker kruimelig deeg doet het altijd goed. Het fijne aan een recept als deze: indien je geen vers fruit in huis hebt, werkt diepvriesfruit prima! Een uitstekend gerecht dus om de voorraadkast weer eens wat op te schonen ?

Ik richt mij hier op Food Love and Happiness nooit op glutenvrij, maar ditmaal wél een glutenvrije crumble. Wil je de crumble graag eens proberen maar hoeft dat glutenvrij allemaal niet zo voor jou? Geen probleem: vervang het glutenvrije meel met regulier meel, de havervlokken behoud je wel voor de lekkere bite. Easy as that.

Ingrediënten

  • 350 gr rood fruit mix (mag diepvries zijn)
  • 140 gr amandelmeel (glutenvrij)
  • 60 gr havervlokken (glutenvrij)
  • 80 gr honing
  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 10 gr maisgriesmeel (polenta)
  • 1 tl bakpoeder (Dr. Oetker bakpoeder is glutenvrij)
  • handjevol amandelen of hazelnoten, grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Meng het rood fruit met 2 eetlepels honing en de maisgriesmeel. Meng alle overige ingrediënten, behalve de noten (bewaar deze voor later), in een kom met je handen door elkaar. Kneed net zo lang tot je een mooi kruimeldeeg overhoudt.

Vet een kleine bakvorm in en bestrooi met wat amandelmeel, om te voorkomen dat het taartje straks aan de bodem blijft zitten. Verdeel het kruimeldeeg nu in 2 gedeelten: deeg voor de bodem en deeg voor de crumble straks op de bovenkant.

Bekleed de bakvorm met deeg: een mooi dunne, gelijkmatige laag over de onderkant en de zijkanten. Stort hier het fruitmengsel in. Meng de grof gehakte noten met de rest van het kruimeldeel, en bekleed hiermee de bovenkant van de fruittaart. Bestrooi er eventueel nog een klein beetje rietsuiker over.

Bedek de crumble met aluminiumfolie, dit om te voorkomen dat de crumble aanbrand. Plaats in de oven voor voor 25 minuten.* Verwijder de folie en bak nog 15 minuten.

Lekker met een dikke dot slagroom of een grote bol vanille-ijs.

* let op: dit kan snel gaan. Mijn crumble was al net iets te donker voor mijn smaak. Nog steeds lekker, maar net voorbij goudbruin zeg maar. Mijn crumble heb ik 20 minuten zonder folie gehad. Hierboven in het recept raad ik dan ook aan om dit niet langer dan een kwartiertje te doen.