De bekende slagroomsoes, maar dan in een hartig jasje? Zeker! Zonder slagroom is de bekende banketbakkerssoes ook prima te gebruiken voor andere vullingen. Wat zeg ik.. prima.. uitstekend zelfs. In de Antilliaanse keuken komt dit veel voor, en de soes gevuld met een tonijnvulling is een van mijn favorieten.
Ik deelde eerder al eens mijn recept voor de Caribische tonijnvulling/spread, en dit keer deel ik het in combinatie met de soes.
Vorige week vierden we groot feest hier thuis, want vriendlief was 30 geworden. Geheel in stijl organiseerde ik een surpriseparty, waar natuurlijk lekker eten niet bij mocht ontbreken (no surprise there). Bolo cashupete, pikabal, kaasballetjes, tonijnsoesjes, en meer. Doggybags voor mee naar huis werden rijkelijk gevuld;)
De tonijnsoesjes hebben de deskundige keuring doorstaan, dus nu kan ik ze hier ook met jullie delen.
Serveer je ze tijdens een feestje? Ongetwijfeld slim om er even bij te vermelden dat ze gevuld zijn met tonijn in plaats van de te verwachten zoete room;)
Ingrediënten
voor de tonijnvulling
- 2 blikjes tonijn (in olie)
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, fijngesneden
- 1 tomaat, fijngesneden
- 1 Madam Jeanette peper, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 3 el Piccalilly
- 2 el zonnebloemolie
voor de soesjes, ong. 30-35 stuks
Indien gewenst, ook kant en klaar verkrijgbaar bij de Sligro
- 125 gr melk
- 125 gr bloem
- 125 gr boter
- 125 gr water
- 5 eieren
- snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng de melk, de boter en het water in een pan. Zet op het vuur en verhit tot het geheel aan de kook is. Haal de pan van het vuur.
Zeef hier nu de bloem en het zout over en meng het geheel met een garde door elkaar. Plaats het pannetje terug op het vuur (laag vuurtje) en gaar nog even door. Zodra het deeg los laat van de bodem (als een soort deegbal), voeg je de eieren stuk voor stuk toe. Roer ondertussen door met een spatel. Doe dit goed, maar probeer zo veel mogelijk luchtigheid te behouden.
Houd het vuur laag en voeg de eieren vlug na elkaar toe onder goed doorspatelen, zodat het geheel niet te heet wordt en het ei gaat stollen.
Bekleed nu een bakplaat met wat bakpapier en vul je spuitzak met het soezendeeg. Spuit nu de soezen op het bakpapier. Eventuele puntjes op het deeg kun je platdrukken met je vinger. Plaats in de oven en bak in 15 minuten gaar.
Laat de soezen afkoelen en bereid ondertussen de tonijnvulling:
Verhit de olie in een pannetje op laag vuur. Bak de ui en rode paprika samen tot de ui mooi glazig is. Voeg de tonijn, tomaat en Madam Jeanette toe, en bak het geheel 5 minuten op laag vuur.
Voeg nu de knoflook en Piccalilly door en roer het geheel goed door. Breng op smaak met wat zout en zwarte peper.
Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze vult. Maak met een scherp mesje een gaatje aan de onderkant of zijkant van de soezen. Vul de spuitzak met de tonijnvulling en vul hiermee de soezen. Controleer tijdens het vullen met je pink of de vulling goed alle ‘hoeken’ van de soes heeft bereikt, het zou jammer zijn als je halflege soesjes hebt.